2023 Nobel Kimya Ödülü


Nobel Kimya Ödülü’nün 2023 yılı sahipleri Moungi Bawendi, Louis Brus ve Alexei Ekimov oldu. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, araştırmacıların kuantum noktalarının keşfi ve üretimi üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle ödüle layık görüldüklerini açıkladı. Kuantum noktalarının, LED ışıklı lambaları geliştirdiği, QLED teknolojisiyle bilgisayar ve televizyon ekranlarının aydınlatılmasında, biyokimya ve tıpta biyolojik dokuların haritasını çıkarmada kullanıldığı kaydedildi.
 Resim

Moungi G. Bawendi kimdir?

Bawendi, 15 Mart 1961'de Fransa'nın başkenti Paris'te doğdu. Harvard Üniversitesinde eğitim gören ve 1988'de Chicago Üniversitesinde doktorasını tamamlayan Bawendi, kolloid çözeltilerde kuantum nokta araştırmalarının öncülerinden. Bawendi, halihazırda Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) çalışmaya devam ediyor.

Alexei I. Ekimov kimdir?

Ekimov, 1945'te Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde doğdu. Katıhal fizikçisi Ekimov, Rusya'nın Saint Petersburg kentindeki Vavilov Devlet Optik Enstitüsünde kuantum noktaları olarak bilinen yarı iletken kristalleri keşfetti. Ekimov, ABD'de "Nanocrystals Technology Inc." firmasında çalışmalarını sürdürüyor.

Louis E. Brus kimdir?

Brus, 1943'te ABD'nin Cleveland kentinde dünyaya geldi. Rice ve Columbia üniversitelerinde eğitim gören Brus, 1973'te katıldığı Bell laboratuvarlarında kuantum noktalarını Ekimov'dan bağımsız yürüttüğü çalışmaları sırasında keşfetti. Brus, şu anda Columbia Üniversitesi Kimya Bölümü'nde profesör olarak kariyerine devam ediyor ve kuantum noktaları ile nanoteknoloji alanındaki çalışmalarıyla biliniyor.
 
 
Kaynaklar: 
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/2023-nobel-kimya-odulunu-moungi-bawendi-louis-brus-ve-alexei-ekimov-kazandi/3007477
https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/nobel-kimya-odulunu-kuantum-noktalarini-gelistirenler-kazandi
Bu içerik 05.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 107 kez okundu.